maandag 22 oktober 2012

Open Access & (Wetenschap &) Social Media

Bovenstaande infographic kwam ik tegen op de site Use of social media. In het kader van de Open Access Week die vandaag is gestart hebben de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam deze speciale themapagina gelanceerd waarop ze onderzoekers praktische informatie bieden over hoe je publiceert in open access en over de verschillende sociale media. De themasite bevat verwijzingen naar verschillende artikelen over dit thema.

Wetenschap & Social Media

Hoe maak je als wetenschapper slim gebruik van social media? Waar past welke tool in de onderzoekcyclus? Studio Lakmoes heeft een schematisch overzicht gemaakt van de type social media tools die in verschillende fase van het onderzoek zijn in te zetten, van vraagstelling, via uitvoering en analyse naar kennisverspreiding. De maakster van de infographic, Marjolein Pijnappels legt zelf uit welke social media tools in welke fase kunnen worden ingezet. Daarnaast beschrijft ze in het white paper ‘Wakker worden! Tijd voor Open Science’, hoe social media het wetenschappelijk proces zouden kunnen veranderen en de mogelijkheden van open access:
  • Peer review: de wisselwerking tussen lezers en auteurs wordt verbeterd, doordat reviewers en lezers op elkaar kunnen reageren en lezers en auteurs op de reviews kunnen reageren.
  • Kennis delen en citizen science: social media geven wetenschappers een nieuw gereedschap om op laagdrempelige manier over hun onderzoek te communiceren met niet-­‐wetenschappers: burgers, maar ook beleidsmensen, het bedrijfsleven, studenten en scholieren. Ook gezien de opkomst van Citizen Science wordt de interactie tussen wetenschappers en burgers steeds belangrijker. 
  • Verspreiding van tools en methodes: door Open Science toe te passen en de bijbehorende succesvolle platforms als The Open Science Project kunnen tools en methodes sneller en breder verspreid worden. 
  • Maatschappelijke roep om transparantie: de samenleving roept om meer transparantie en inzicht in overheidsgesubsidiëerde onderzoeksprogramma’s en subsidies voor onderzoek. Bestuurders roepen op tot een meer maatschappelijk en toepassingsgerichte beoordeling van onderzoek. Het peer review systeem is aan een update of wellicht een algehele vervanging toe. Deze revoluties in de wetenschappelijke wereld zijn onomkeerbaar en bieden grote kansen voor Open Science en social media.

Uit onderzoek blijkt dat social media onderzoekers helpen bij het delen van informatie (62% gebruikt social media hiervoor), netwerken (61%), deelnemen aan discussies (33%). Professionele netwerken zijn daarbij erg populair, gevolgd door wiki’s, blogs, (bedrijfs) yammer, sociale netwerken en websites voor het delen van video’s, zoals YouTube.

Open Acces & Social Media

De bibliotheek van de UvA heeft een aantal interessante webtools (waaronder delicious, Google docs, rss en twitter) op een rijtje gezet en beschrijft kort het wat, waarom en hoe van deze tools.
Vandaag, morgen en woensdag organiseren de UvA, HvA en VU gezamenlijk de workshop 'Open Access & Social Media' waarin een korte introductie wordt gegeven over open access publiceren en sociale media en hoe je die als onderzoeker het beste kunt gebruiken om onderzoek onder de aandacht te brengen van een groter publiek. 

Bronnen

2 opmerkingen:

  1. Net ontdekt via Twitter (https://twitter.com/mvanselm/status/260372506513379328):
    De bibliotheken van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben vier onderzoekers geïnterviewd over hun ervaringen met sociale media en open access.
    Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschap bij de UvA (http://youtu.be/jIP4UP04WWY)
    Paul Groth, assistent professor Computer Science at the VU University (http://youtu.be/6oF2gWvCzbs)
    Cees Vervoorn, Lector Topsport bij de Hogeschool van Amsterdam (http://youtu.be/xdfR0LGgCcM)
    Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid bij de VU (http://youtu.be/PvpolvOjh9M)

    BeantwoordenVerwijderen