dinsdag 2 augustus 2011

Keep Books at Faculty Fingertips

De 'Joe and Rika Mansueto Library' (geopend in mei van dit jaar) van de universiteit van Chicago is uniek vanwege het opslag & retrieval systeem in hun ondergronds magazijn: 15 meter diep, 12 kolommen van 24000 bakken en iedere bak bevat 100 boeken/tijdschriftvolumes. Daardoor kan het magazijn 3,5 miljoen items bergen. De materialen worden op grootte opgeborgen en de conservatiecondities zijn optimaal.

Maar wat het tevens zo bijzonder maakt is de snelheid waarmee de materialen kunnen worden opgeborgen en worden opgevraagd. Dit gebeurt via de vijf mechanische kranen die tussen de kolommen door manoeuvreren. Hierdoor kunnen meer dan 20.000 boeken in een dag worden getransporteerd en kun je het door jou opgevraagde materiaal na 3 minuten gaan afhalen.

Hieronder een filmpje over hoe het in zijn werk gaat:Bron: A High-Tech Library Keeps Books at Faculty Fingertips—With Robot Help / The Cronicle of Higher Education.

Dat het eigenlijk niet zo uniek is blijkt uit de reacties op het bericht. Eén van de reageerders beweert dat het opslag & retrieval systeem van de International Christian University Library in Tokio de opgevraagde materialen in 2 minuten kan ophalen. Op de site van de bibliotheek vind je informatie over het systeem en het lijkt inderdaad verdacht veel op dat van de bibliotheek in Chicago ;)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten