woensdag 27 juli 2011

2011: het jaar van 'nieuws overload'

Volgens Zoe Williams, columnist van The Guardian, worden we dit jaar overspoelt door nieuws: van politieke schandalen tot brute moorden en van aardbevingen tot revoluties. Ze vraagt zich af of we nog de tijd vinden om al het nieuws te verwerken. Nieuws volgt elkaar namelijk zo snel op, dat we niet meer de tijd krijgen om de halve kennis die we binnen krijgen om te zetten in volledige kennis. Ze noemt het effect 'nieuws schemering'.

Mensen hebben de drang om nieuwsfeiten te begrijpen door ze met elkaar te verbinden. Dat is een legitiem doel. Als grote evenementen over elkaar heen tuimelen, is het gewoon menselijk om te zoeken naar een link.

Soms zijn deze verbindingen makkelijk te leggen: zoals de link tussen aardbevingen in Nieuw Zeeland en die in Japan. Of de opvolgingen van economische crisissen in Europese landen, eerst Griekenland... dan Portugal en daarna begint het in Italiƫ te rommelen. Andere verbinden zijn minder logisch: de 'revoluties' in de Arabische wereld en de aanval van de Amerikanen op Osama bin Laden. Maar hoe konden we de tragedie in Noorwegen hebben zien aankomen? In Amerika of Nederland was logischer geweest... maar Noorwegen?

Goed nieuws daarentegen schittert door afwezigheid. Er was natuurlijk 'het Koninklijk huwelijk' maar tegen de tijd dat het paar begon aan hun Noord-Amerikaanse was de relevantie van het nieuws alweer verdwenen.

Over 20 jaar zal de nieuwsagenda van 2011 (de prioriteiten die zijn gelegd) volgens Williams ongelukkig lijken. Zo ernstig als het is wanneer een politiechef ontslag moet nemen door een schandaal bij een krant (News of the World schandaal, breed uitgemeten in de media over heel de wereld), het is niet zo erg als 10 miljoen mensen die op het randje van de dood leven (hongersnood in de Hoorn van Afrika, maar in de media wordt het overstelpt door ander nieuws).

Ze sluit haar column relativerend af. In de begintijd van de BBC-radio, zei de nieuwslezer gewoon "er is geen nieuws". Daarna is het idee van een 'nieuwsagenda' ontstaan en werd er nieuws uitgevonden als er geen nieuws was. Vandaag de dag zou het enorm aangenaam zijn om 's morgens als je wakker wordt te horen dat er geen nieuws is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten