dinsdag 6 december 2011

Leren via MOOCs en Leernetwerken

Volgende 2 berichten kwam ik tegen in mijn bladwijzermapje 'Interessant' (daarin plaats ik berichten waar ik me later nog eens in wil verdiepen):
MOOC

MOOC staat voor massively open online course. Het is een vorm van open education.


De term MOOC is het geesteskind van twee personen: Bryan Alexander en Dave Cormier. De 'Connectivism and Connective Knowledge' (CCK08) cursus, georganiseerd door George Siemens en Stephen Downes in 2008, kreeg als eerste het etiket MOOC opgeplakt.

Erik Duval vertelde in zijn keynote tijdens De Onderwijsdagen 2011 over de MOOC Artificial Intelligence.

Educause heeft een '7 Things you should know about...' over MOOC gemaakt en uit daarin hooggespannen verwachtingen:
The most significant contribution is the MOOC's potential to alter the relationship between learner and instructor and between academe and the wider community.
 Meer lezen over MOOC: 
Een aanrader voor wie het nog niet gelezen heeft: een artikel van Stephen Downes (één van de pioniers van MOOC, zie hierboven) uit 2008 waarin hij tien jaar terug kijkt, maar ook vooruit kijkt naar de Future of Online Learning.

Leernetwerken

Leernetwerken zijn online sociale netwerken die speciaal zijn ontworpen om non-formeel leren te ondersteunen. 
Het zijn het relatief grote, online groepen van mensen die om allerlei redenen kennis met elkaar willen delen of nieuwe kennis willen opdoen over een onderwerp dat hen allen interesseert. Dit soort mensen leert, maar ze leren ‘anders’. Zij hebben de intentie te leren, maar hun leerproces moet anders georganiseerd worden dan het iedereen bekende formele, schoolse leren zoals dat door de traditionele onderwijsinstellingen wordt verzorgd.
Bovenstaand stukje komt uit het boek 'Leernetwerken; kennisdeling, kennisontwikkeling en de leerprocessen' waarin leernetwerken uitgebreid worden gedefinieert en waarin ook de voorwaarden en mogelijkheden om leernetwerken op te starten en verder te ontwikkelen aan bod komen.
Op Surfspace vind je een uitgebreide recensie.
Het boek is binnenkort beschikbaar in de HHS-bibliotheek 

Naar aanleiding van dit boek is er een symposium gehouden. Wilfred Rubens heeft niet alleen een blogpost aan het boek gewijd maar ook aan dat symposium. Op OpenU vind je ook een topic community over leren in netwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten